Tarinat

Joulumieli hukassa, osa 1

Posted by Ihmeipanat | joulukuu 22nd, 2014 | No responses

 

“Nyt ULOS!”, Saaran äiti karjui.

Kaksi päivää Jouluun ja äidillä oli siivous pahasti kesken. Muu perhe oli kuitenkin jo lomatunnelmissa. Saaran isän vanhemmat olivat tulleet Joulun viettoon jo aiemmin päivällä. He tulivat joka vuosi viettämään pyhiä Saaran ja Leevin perheiden kanssa – ja tänä vuonna koko poppoo viettäisi aattoa Saaran perheen luona.

Äiti luuttusi yläkerrassa vimmalla lattiaa sillä aikaa, kun isä viihdytti isovanhempia alakerrassa. Saara ja Teemu jahtasivat toisiaan pitkin taloa ja Konsta metsästi lumoutuneena saippuakuplia luuttuämpäristä, vaikka äiti yritti koko ajan hätistää häntä pois.

 

Kun Saara oli vahingossa tönäissyt äitiä ohi juostessaan, tämä oli napsahtanut lopullisesti. Nyt äiti huusi naama punaisena, kädet huitoen. Hän ei tuntunut edes huomaavan, miten märkä luuttu roiski vettä ympäri huonekaluja, seiniä – ja lapsia.

Kun äiti muisti vieraat alakerrassa, hän pysähtyi ja hiljeni.

“Nyt laitatte vaatteet päälle ja painutte ulos”, hän sihisi hampaiden välistä ja heristi kumihanskan peittämää sormeaan lasten nenien edessä. “Minun täytyy saada siivottua, ja te olette tiellä. Konstan otatte mukaan.”

Kun Saara ja Teemu pääsivät pihalle Konsta rattaissa, siellä olikin kavereita. Jonne potkiskeli jäätynyttä lumikokkaretta ja Nelli oli heittäytynyt lumihankeen tekemään lumienkeliä.

“Moi”, Teemu ja Saara huikkasivat.

“Mmh”, Jonne mumisi takinkaulukseensa.

“No mikä?”, Teemu kysyi.

“Äh. Isä stressaa jotain työjuttuja. Pari päivää Jouluun, eikä se ole vieläkään edes lukenut mun joululahjalistaa”, Jonne puhisi, potkaisten lohkareen kaaressa pusikkoon.

Pian Viivi ja Leevikin valuivat puistoon muiden luokse.

“Oli pakko tulla ulos vilvoittelemaan”, Viivi kiehui. “Ai että ärsyttää! Meillä ei tunnu vieläkään yhtään Joululta! Äiti aikoo tänä vuonna ostaa kaikki ruoat ja muut kaupasta. Se sanoi, että sillä ei ole aikaa tehdä mitään itse, kun se on töissä koko ajan.”

“Joo, vähän sama meillä”, Leevi totesi. “Tuntuu, että vanhemmat vain säntäilee edestakaisin ja hössöttää. Ei sitä jaksanut katsoa vierestä.”

“Meidätkin äiti heitti ulos”, Teemu totesi.

“Hmm. Taitaa aikuisilta olla joulumieli hukassa”, Saara mietti.

“Pystyttäiskö me auttamaan niitä löytämään se uudestaan?”

“Mitä me keksittäis?”, Viivi mietti.

“Annetaan joku lahja”, Leevi ehdotti.

“Ei meillä oo niin paljon rahaa”, Jonne sanoi.

 

“Mä tiedän!”, Saara hihkaisi ja katkaisi hiljaisuuden. “Perustetaan tonttupartio! Sellainen, joka hipsii joka kodissa ja tekee kivoja yllätyksiä.”

“Okeei…”, Jonne epäröi. “Niinkuin mitä?”

“No. Meidän äiti on ihan vauhkona, kun joulusiivous ei ole vieläkään valmis. Vaikka mummi ja vaarikin tuli jo. Se ilahtuisi varmasti siivousavusta”, Saara sanoi.

“Joo! Me voidaan pestä vaikka vessat!”, Teemu keksi ja kutitti pikkuveljeään vatsasta.

Konsta kikatti.

“Mikä voisi ilahduttaa teidän vanhempia?”, Saara kysyi.

“Meillä sais kyllä kans siivota..”, Viivi aloitti. “…tai tehdä ruokaa! Hei, leipoa vaikka pipareita!”, hän huudahti. “Tulisi ihana tuoksukin…”

“Hyvä idea! Mennään teille huomenna heti kun teidän äiti on lähtenyt töihin ja järjestetään sille oikein kunnon yllätys”, Saara päätti.

“Mun äiti tykkää hyasinteista. Se aina sanoo, että hyasintin tuoksusta tulee joulu mieleen”, Leevi muisti.

“Eikö mummi tuonut tosi monta hyasinttia, kun se tuli?”, Teemu kysyi Saaralta.

“Toi! Jotain neljä”, Saara hihkaisi. “Ei meillä ole niin montaa pöytääkään. Kukaan ei huomaa, jos mä tuon yhden teille”, Saara lupasi Leeville.

“Täähän on helppoa! Ja kivaa!”, Saara hihkui tyytyväisenä.

 

Jonnen vanhemmat pitivät joululauluista, joten heille päätettiin järjestää joululauluyllätys. Nellin joulukuuselle allergiselle isälle tonttupartio päätti koristella pihakuusen oikein viimeisen päälle.

Kun kaikki yllätykset oli lyöty lukkoon ja joukko jaettu iskuryhmiin, kello alkoi olla jo paljon. Lapset olivat oikein tyytyväisiä suunnitelmiinsa ja lähtivät kukin kotiin päin hyvillä mielin.

Huomenna tonttupartiot lähtisivät liikkeelle.

Vastaa